Spichrzel surynamski to niewielki insekt o wysmukłym i długim tułowiu. Na ogół osiąga długość do 2,5 – 3,5 mm. Barwy ciemnobrązowej lub czerwonobrązowej, posiada 11-członkowe czułki z wyróżniającą się buławką. Ten gatunek, pochodzący z Ameryki, jest obecnie gatunkiem kosmopolitycznym.

Zachowanie:

To jeden z najczęściej spotykanych szkodników, atakujących magazyny z ziarnem, odporny na mróz, który jest w stanie przezimować w klimacie umiarkowanym. Jego cykl życia trwa zaledwie 20 dni, a inwazja występuje na ogół w ciągu miesiąca od żniw. Inwazja ma często miejsce w trakcie transportu ziarna lub w materiałach pochodzących z magazynów (w tym – w workach) oraz w pojazdach transportowych.

Środowisko:

Spichrzel może dostać się do ziarna na każdym etapie jego przetwarzania, występuje zarówno w gospodarstwach rolnych, jak i w magazynach sklepów. To małe, aktywne owady, które chowają się w szczelinach i pęknięciach ścian.

Na ogół,  atakuje uszkodzone ziarna, wykorzystując w tym celu niewielkie pęknięcia. Obecność spichrzela w ziarnie może spowodować jego niezdatność do użytku.